Coachen in de praktijk- “injecteren en weer loslaten”

 

Perfectionisme

Mijn cliënte heeft een vol hoofd. Al heel lang. Om overzicht te kunnen houden over haar gedachten en alles wat er in haar leven speelt heeft zij een sterk gevoel van controle ontwikkeld. Logisch. En dat ze erg perfectionistisch is geworden vanuit dit gevoel, dat is ook goed te verklaren. Perfectionisme kan erg handig zijn voor een werkgever. De kwaliteit van het werk is dan meestal hoog en de kwantiteit ook! Burn-out ligt dan echter wel op de loer bij dit soort werknemers. Perfectionisme is voor de persoon zelf niet leuk, voor de omgeving niet, en de werkgever uiteindelijk ook niet.

Kapstok

Terug naar mijn cliënte. Haar zelfvertrouwen is flink gedaald de laatste jaren. En wanneer ze een belangrijk gesprek moet aangaan met haar volle hoofd, levert dit dagen van tevoren, soms weken van tevoren stress op. Ik heb daarom met haar gewerkt aan het voorbereiden van een gesprek. Maak een kapstok waar je je aan vast kunt houden tijdens het gesprek. Wat is het doel van het gesprek? Wat wil je bereiken? Wat wil je gezegd hebben? Dat leverde al veel winst en wat zelfvertrouwen op. Omdat er in de toeloop naar het gesprek toe stress en emotie is opgebouwd, gaat het de eerste paar keer in de toon van de communicatie nog niet helemaal naar wens. Er komt boosheid, frustratie en stress mee, en dat is niet helpend voor het gesprek dat ze graag zo goed wil laten verlopen.

ZOEN!

Ik leer haar vervolgens: ZOEN! Communiceer Zacht-Open-Eerlijk-Nieuwsgierig.
Dat valt niet mee in de praktijk, vooral het zachte niet, met al die emotie, maar de ZOEN helpt haar alweer een stap verder. De tevredenheid over de gespreksvoering neemt na een aantal gesprekken flink toe. Het goede gevoel daarover houdt echter nog maar kort aan. Ze blijft bezig met het gesprek na afloop, zit in over het vervolg, de resultaten. Haar hoofd blijft zo dus vol en dus blijft ze nog moe.

Injectienaald

Terwijl ik haar via de app aan het coachen ben voor het gesprek dat de volgende dag gevoerd moet worden doemt bij mij het beeld op van een injectienaald. Injecteren, er uit halen, het geïnjecteerde zijn werking laten doen en daarop vertrouwen en daarna loslaten. Dit beeld grijpt haar meteen. De werking van metaforen, waar ik graag mee werk, is vaak beter dan 1000 woorden.
Ik kreeg na het gesprek meteen een appje: het gesprek is prachtig verlopen, ze heeft een goed gevoel over de samenwerking met de andere partij en vertrouwen in het volgende gesprek! En dus kan ze het een beetje loslaten en komt er ruimte in het hoofd, en ook in dat van mij als coach. Ook ik kan ruimte maken voor mijn volgende stap met haar!
Nynke Dijk-Haai Coaching

 

Contact

Nynke Dijk
Adelenstrjitte 23
8855 CB Sexbierum
email: info@haaicoaching.nl
Facebook
Linkedin