“Kun jij me helpen Nynke? Ik mag door naar een tweede gespreksronde voor een prachtige baan, maar moet een pitch houden. Wil jij naar mijn tekst kijken?”

De klant in kwestie zat al geruime tijd dicht tegen een baan aan, werd meestal uitgenodigd voor gesprek op basis van de brief ( die ik met hem had opgesteld op basis van zijn onderscheidende kwaliteiten), maar hij kreeg steeds te horen: we zien het je wel doen, maar er is net een betere kandidaat. Super frustrerend dus en de klant wilde heel graag met de pitch nu uitblinken.

Hij stuurde me een tekst van een paar minuten, van zinnen die hij uit zijn brief had gevist. Prima zinnen, maar tekst op papier werkt heel anders dan tekst die je uitspreekt voor een groepje mensen.

Ik las daarom de vacature tekst nog eens door en zijn sollicitatiebrief.  De opdrachtgever zocht een verbinder er mijn klant noemde zichzelf in de brief de smeerolie tussen verschillende partijen.

Daar moet je wat mee doen, zei ik! Neem iets mee, een oliekannetje of zo! En pak het meest aansprekende voorbeeld waarin jij de olie was en zaken hebt opgelost en maak daar een verhaal van.

Meer aanwijzingen had hij eigenlijk niet nodig. Hij herschreef de pitch, en ging naar het gesprek, met het verroeste oliekannetje van zijn pas overleden schoonvader.

Het bleek een enorme ijsbreker en dat begon al in de lift onderweg naar het gesprek, met het oliekannetje in de hand. Een ware elevatorpitch dus!

Binnen 2 uur na het gesprek werd hij gebeld. Dat hij naar de volgende ronde mocht. En dat zijn pitch zo authentiek en origineel was. Hij zit bij de laatste 2. Dat ging gesmeerd dus.

En nu duimen!

Nynke Dijk

Nynke Dijk

Coach personal branding

Nynke Dijk is coach personal branding voor ondernemers en werkzoekenden. Daarnaast is zij trouwambtenaar in de gemeente Harlingen, jobcoach, loopbaanadviseur en fanatiek met tekst.