De Bril- ondergeschoven kindje van de mode-industrie

Omdat ik brildrager ben, en meer wilde weten over de invloed van de bril op je persoonlijke presentatie ging ik op bezoek bij Leo Copini. Leo Copini is zelfstandig opticien en heeft 3 vestigingen in Leeuwarden, Sneek en Harlingen.

Copini’s brand: het beste voor de klant, de nieuwste trends, de beste technologieën en nieuwste materialen.

1.      Leo, is de bril een modeartikel?  “Dat zou het wel moeten zijn. Eigenlijk zou iedereen een paar brillen moeten hebben, zodat je je uitstraling kunt sturen. Want dat kan met een bril.

Helaas hebben de meeste mensen maar 1 goede bril die vanwege het ziekenfondsvergoeding 2 jaar mee moet gaan.  Minder dan 1 procent van de brildragers is iemand die de bril draagt vanuit modieuze overwegingen, niet vanuit noodzaak. Dat geeft wel iets aan..”

2.      Als iemand jouw winkel binnenkomt, waar let je dan op? 

“Ik kijk meteen naar de vorm en de kleur van het gezicht. Iemand met een lang gezicht heeft een ander model bril nodig dan iemand met een bol gezicht. In 70 % van de gevallen is de eerste bril die we de klant opzetten raak. Dat komt omdat hij naast onze opleiding als opticien, ook een opleiding tot stijl en kleuradviseur hebben gevolgd. Bij elke brildrager passen een paar specifieke kleuren.”

3.      Wie vind jij een goede ambassadeur voor de bril in Nederland?

“Lee Towers was dat altijd. Met zijn pilotenbril met brug er op. Op dit moment zijn zijn monturen wat minder extreem en passender bij zijn leeftijd. Premier Rutte draagt ook een goede bril. Deze heeft een dun montuur, waardoor de bril wegvalt in het gezicht. Dat past bij zijn persoonlijkheid, dat het wat klassiek en niet al te uitgesproken is.

4.      Ik draag een goudkleurige bril, vorig jaar door jou uitgekozen. Ik was bang dat dit niet zou matchen met mijn zilverkleurige sieraden. Maar dat is dus niet zo. Hoe kan dat?

De gouden bril staat prachtig bij jouw haarkleur. En edelmetalen gaan eigenlijk wel goed samen. Er zijn niet voor niks ringen met verschillende edelmetalen door elkaar. Dat gaat ook goed.

5.      Wat voor advies geef je aan iemand de krachtiger over wil komen? En iemand die zachter over wil komen?

Iemand die krachtiger over wil komen kan het beste een donker montuur kiezen. En iemand die zijn uitstraling wil verzachten, kan beter kiezen voor een dun, in het gezicht wegvallend montuur.

Tot slot: kun je mij 2 brillen laten zien die “fout” zijn voor mijn gezicht en twee “goede”?

De ronde brilletjes met donker montuur zijn niet goed voor jou. Jouw gezicht is een beetje bol en de ronde vorm van het montuur flatteert jou niet.

De twee goede brillen hebben een dunner, wegvallend montuur met een grotere vorm, waardoor deze wel goed staan. De bril op de laatste foto is overigens helemaal volgens de laatste trends: dun zilverkleurig montuur met dubbele brug.

Bedankt Leo Copini voor dit leerzame interview! Ik ga snel sparen voor nog 6 brillen: voor elke dag een.

Nynke Dijk

Nynke Dijk

Coach personal branding

Nynke Dijk is coach personal branding voor ondernemers en werkzoekenden. Daarnaast is zij trouwambtenaar in de gemeente Harlingen, jobcoach, loopbaanadviseur en fanatiek met tekst.